//////
You are here: Home > Potrawy z grzybów > GRZYBY PO MYŚLIWSKU

GRZYBY PO MYŚLIWSKU

 Grzyby po myśliwsku. 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski lub maślaki), 10 dkg cebuli, tłuszcz, 60-80 dkg ziemniaków, 150 ml śmietany, 25 dkg sera twarogowego, sól, pieprz, estragon, czosnek i kminek do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczyniaGrzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umyć, pokrajać w pa- seczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać grzyby i dusić na małym ogniu, mieszając. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, pokrajać w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki przekładając grzybami oraz przesypując przetartym przez sito twarożkiem i przyprawami, wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut.Podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dodatkiem surówki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!