//////
You are here: Home > Produkty które leczą > LECYTYNA SOJOWA

LECYTYNA SOJOWA

Nie sposób nie wspomnieć o niezbędnych kwasach tłuszczowych: olej sojowy zawiera 45-60% kwasu linolowego oraz 3-8% kwasu linoleinowego. Obecność kwasu linoleinowego narzuca konieczność spożywania oleju sojowego na surowo jest to olej służący do przyprawiania potraw. Soja jest także bogata w lecytynę i co ważne, nie zawiera cholesterolu. Lecytyna sojowa zawiera aktywny składnik zwany fosfatydylocholiną, które­go właściwością jest utrzymywanie chole­sterolu w stanie emulsji i rozpuszczanie go we krwi, co zapobiega jego skupianiu się (prowadzącemu do powstania się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń).  Soja jest godnym uwagi źródłem mi­nerałów, witamin z grupy B, karotenoidów i witaminy E, z czego te dwa ostatnie skład­niki są wyjątkowo ważne dla zdrowia ze względu na działanie antyoksydacyjne.

Leave a Reply

error: Content is protected !!