//////
You are here: Home > Potrawy z grzybów > PIECZARKI FAMILIJNE

PIECZARKI FAMILIJNE

Pieczarki familijne I 60 dkg pieczarek, tłuszcz, 30 dkg bananów, 1-2 dkg mąki, 150 ml białego wytrawnego wina, 6-8 dkg ketchupu, sól, pieprz, sok cytrynowy i pomarańczowy do smaku.Pieczarki oczyścić, umyć, przekrąjać każdą na 4 części, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć. Banany umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać na kawałki, dodać do pieczarek, oprószyć mąką, wlać wino i ketchup, dodać przyprawy i dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ryżem i zieloną sałatą. Pieczarki familijne II 50 dkg pieczarek, 8 dkg cebuli, 15- dkg strąków i papryki, 25 dkg mięsa z kury bez kości, tłuszcz, mleko, 1 dkg mąki, sól, pieprz i curry do smaku .Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w paseczki. Cebulę i paprykę i oczyścić, opłukać, pokrajać razem z mięsem w paseczki, podsmażyć, ; dodać pieczarki i dusić na małym ogniu skraplając mlekiem. Następ­nie oprószyć mąką, chwilę poddusić, doprawić do smaku.Podawać z ryżem i surówkami. 

Leave a Reply

error: Content is protected !!